S-Ticaret
Sosyal-Ticaret ‘in kısaltmasıdır. Sosyal medya platformlarının sadece eğlence için değil ticaret içinde uygun bir ortam olmasından sebeple, facebook ve whatsapp gibi firmaların entegrasyona izin vermesi ve komisyon kesmesi yoluyla kapısı aralanan yeni bir satış modelidir.
S-Ticaretin Faydası Nedir?
S-Ticaret, temel olarak sosyal medya üyeliklerini veya whatsapp gibi gündelik kullanım app’lerini kullananları hedef alır. İnstagram’dan sayfanızi ziyaret eden biri ile doğrudan yazışmaya başlayıp “ne bakmıştınız” diyebilmek gibi. Örneği büyütelim: Whatsapp ‘tan size Yeşil Tişört Varmı? diye soran birine, cevap olarak özel bir aracı app ile anında E-Ticaret platformunuzdaki satışta olan yeşil tişörtleri atabilmek ve stok / beden / fiyat bilgilerini altına yazmak gibi pratikleşme sağlayan bir altyapı.
S-Ticaretin Farkı Nedir?
E-Ticaret, müşterinin fiziksel dükkanda olduğu gibi “bir ürün almalıyım” fikri ile sitenize kadar gelmesini gerektirir. Kullanıcı burada örnel laptop almak istiyorsa laptopburada.com gibi bir siteye girmeli. Bunun içinse CPC (click per cost) yöntemleri ile (Google Ads veya Instagram) müşteriye gözükmeniz, gözükmek içinde aracı firmaya ödeme yapmanız gerekiyor. Google ‘da en üstte gözükmek için ödeme yapmak buna en iyi örnek.
Şimdi ise artık instagram sayfanıza koyduğunuz bir ürüne bakan 50 kişi size bildirim geliyor, “#Musteri-100 > Asus Laptop ‘a bakıyor” diyor. Sonrasında ise sizede “cevap ver” butonu sunuyor. Anında yazışmaya başlayarak “buyrun tamda kampanyamız vardı” diyebiliyorsunuz.
Bu noktada kısaca farkı anlatabildik umuyoruz. E-Ticaret müşteriyi bekler, S-Ticaret müşterinin üzerine atlar gibi bir durum var. Burada tek dikkat etmeniz gereken şu ki, S-Ticaret doğrudan insan gücüne ihtiyaç duyar yani bir görevliye. Sistemi 7/24 gözleyen bir operatör sıcak s-ticaret satışlarını yönetir. Bu şekilde küçük işletmeler bir çözüm üretebilir. Ya büyük işletmeler? Örneğin hepsiburada.com ‘u ele alalım. Günlük 2 milyondan fazla ziyaretçi, 10 milyondan fazla sayfa görüntülemesi var. Anlık ziyaretçi sayısı örnek 4000 olsun. 4000 kişiye örnek 2000 kişi yanıt verip ilgilenebilsin. Hepsiburada ‘nın 2000 kişiyi sırf bu iş için istihdam etmesi gerekir.
Veya biraz daha bekleriz ve S-Ticaretin devrilip SB-Ticaret modelinin gelmesini bekleriz. Yapay zeka danışmanlar, gerçek müşterilere önerilerde bulunur, stoğunuzda hazır olana ikna etmeye çalışır ve sıcak satışı tamamlar 🙂 Altınada birkaç iltifat yazmayı öğrettikmi olay tamamdır.
SB-Ticaret (Social Bot Ticaret) henüz çıkmamıştır ve altyapısı S-Ticaret olacaktır. Aynı S-Ticaret için bir E-Ticaret altyapınızın olması zorunluluğu gibi.